Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2011-09-08 10:33, Szűcs László
Járőrbajnokság – ezúttal két napon keresztül
Második éve már, hogy a Magyar Honvédség szintű járőrbajnokságot külön szervezik meg a nők és a férfiak számára. Júniusban a hölgyek mérhették össze erejüket és felkészültségüket a Püspöksziklágyi lőtéren. A férfiak versenyét pedig szeptember 7-én és 8-án – a korábbiakkal ellentétben két napon keresztül –, Tatán rendezik meg.

Az eddigiektől eltérően nem egy, hanem két napon rendezik meg a Magyar Honvédség szintű férfi járőrbajnokságot szeptember 7-én és 8-án Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában, valamint az alakulat gyakorló- és lőterén.

A versenyre a Magyar Honvédség alakulataitól és katonai szervezeteitől összesen huszonkét csapat nevezett. Az idei bajnokságon, a korábbi években megszokottakhoz képest más jellegű feladatok várták és várják a héttagú csapatokat. A versenykiírásban az is szerepelt, hogy egy csapatban legalább három, 35 év feletti katonának is indulnia kell.

A tatai dandár szomódi helyőrségi lőterén felsorakozott katonákat Sándor Zsolt dandártábornok, az alakulat parancsnoka köszöntötte szerda reggel. A járőrbajnokságot megnyitó beszédében kiemelte: a mostani rendhagyó járőrbajnokságon talán egy kicsit kevesebbet számít a futóteljesítmény, és nagyobb szerepet kap az erő, a felkészültség és a katonai tudás.

Sándor dandártábornok hozzátette: a tatai dandár százötven katonája vesz részt a verseny valós biztosításában. „Remélem kemény, férfias, katonás küzdelemben dől el az első hely sorsa” – fogalmazott a parancsnok.

Mint azt Éless Krisztián őrnagy, a bajnokságot rendező bizottság elnökhelyettese a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: mivel az elmúlt években a katonai járőrökkel szemben támasztott igények jelentősen megváltoztak, ezért az eddig megszokott feladatok mellett új elemeket is beépítettek a versenyfeladatok közé.

Az idei verseny is lövészettel kezdődik, amelynek során a résztvevők három lövést adnak le gépkarabélyukból a száz méterre kihelyezett célokra. Ezt követően a laktanyában, illetve az alakulat gyakorlóterén vár több feladat a csapatokra: például BTR-tolás, pisztolylövészet, és sebesültellátás.

A szervezők véleménye szerint a legnehezebb feladat a több száz méter hosszú akadálypálya, amelynek leküzdése igazán igénybe veszi a csapattagok erejét. A legérdekesebb pedig a Klapka György Horgászegyesület taván végrehajtott evezés, amely eddig egyáltalán nem szerepelt a járőrbajnokság feladatai között.

Éless őrnagytól megtudtuk azt is, hogy a járőrmenetet a bajnokság második napján hajtják végre a versenyzők. A táv húsz kilométer, amelynek során előre meghatározott pontokat kell megtalálniuk a csapatoknak.

 Fotó: Galovtsik Gábor

További képekért kattintson galériánkra!

kapcsolódó tartalmak
Videólejátszó betöltése...
MH férfi járőrbajnokság Tata - 2011. 09. 07.
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu